Ai nevoie de ajutor sa nu mai mananci mai mult decat ai nevoie? Iata cateva trucuri care iti vor fi de folos in lupta cu mancarea inutila!
1. Savureaza fiecare imbucatura. Pe langa avantajul pentru digestie, sa faci pauza intre imbucaturi te ajuta sa-ti dai seama daca iti mai este foame sau daca te-ai saturat si sa te opresti. Sfat: Incepe prin a afla cat de repede mananci in present. Ai fi surprinsa sa afli ca micul tau dejun in fata computerului e gata in 5, cel mult 10 minute. Apoi, rezerva-ti mai mult timp pentru fiecare masa, cu scopul ca fiecare masa sa dureze cel putin 20 de minute.
2. Foloseste farfurii si castroane mai mici. Un studiu din 2006 publicat in American Journal of Preventive Medicine arata cum oamenii au tendinta sa-si puna mai multa mancare in farfurie si sa manance mai mult. 85 de nutritionisti au participat la studiu. Acestia au fost rugati sa-si puna inghetata in castronele de diferite dimensiuni pe care le aveau la dispozitie. Cei care au ales castroanele mai mari si-au pus cu 31% mai multa inghetata, iar cand au folosit o lingura mai mare si-au pus cu 14,5% mai multa. Sfat: Mananca din castroane si farfurii mai mici. Fara sa-ti dai seama iti vei pune mai putin si vei manca mai putin.
3. Portioneaza-ti mancarea. Cat de des ti se intampla sa mananci direct din punga de biscuiti sau chipsuri? Cum e posibil sat ii evidenta a ce mananci sau cat mananci daca nu masori? Sfat: Portioneaza-ti mancarea intr-un recipient mai mic ca sa stii exact cat mananci. Apoi indeparteaza-te de punga, ca sa nu fii tentata sa iti umpli din nou castronul. Savureaza fiecare imbucatura dintr-un castron mai mic.
4. Cunoaste-ti slabiciunile. Cu totii avem mancaruri carora nu le putem rezista, mancarea la care te gandesti chiar cand nu e prin apropiere. Poate nu o sa scapi niciodata de “vraja” pe care o are asupra ta, dar primul pas este sa recunosti. Sfat: Fa o lista cu slabiciunile tale culinare si locurile in care le gasesti. Gaseste solutii sa eviti aceste locuri, cum ar fi sa eviti aripa din supermarket unde se gasesc sau sa eviti colegul care te serveste cu gogosi. Tine-te de plan pana esti destul de puternica sa le rezisti.
5. Tine un jurnal culinar. Jurnalul este cel mai bun instrument de control al greutatii. Un studio recent arata ca cei care tin un jurnal cu ce mananca au slabit de doua ori mai mult decat cei care nu au facut acest lucru. Sa scrii despre ce si cat mananci te va incuraja in privinta alegerilor tale din timpul zilei. Sfat: Incepe sa-ti urmaresti caloriile. Chiar daca nu treci in jurnal toate caloriile, grasimile si carbohidratii, o simpla lista cu ce mananci va face diferenta.
6. Metoda farfuriei adecvate. De cele mai multe ori continutul farfuriei este invers portionat: portii mari de carne si carbohidrati si foarte putin legume. Daca farfuria ta pune legumele intr-un rol secundar, probabil consume prea multe calorii si iti afectezi eforturile de slabit. Sfat: Umple jumatate din farfurie cu legume, un sfert cu protein si un sfert cu cereale integrale.
7. Aduna proteinele. Studiile au aratat ca proteinele au un rol essential in reglarea consumului de hrana si a apetitului. Oamenii care consuma proteine se ingrasa la loc mult mai putin dupa o pierdere semnificativa in greutate. Proteinele te ajuta, de asemenea, sa ai sentimentul de satietate mai mult timp pentru ca dureaza mai mult digestia. Sfat: Concentreaza-te pe sursele slabe de protein precum fasolea, humusul, albusurile de ou, carnea slaba si produsele lactate cu continut scazut de grasimi.
8. Ia jumatate de portie la pachet. Portiile servite la restaurant te indeamna, de cele mai multe ori, sa mananci mai mult decat este necesar. O masa intreaga poate contine si 1.200 de calorii, asta inainte de desert. Chiar daca ai cele mai bune intentii sa mananci doar jumatate din portie, poate fi greu sa te opresti sau poti fi distrasa de cei cu care iei masa. Sfat: Roaga ospatarul sa-ti puna la pachet jumatate din portie inainte sa ti-o serveasca.
9. Mananca micul dejun. Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Studiile arata ca cei care servesc micul dejun cunsuma mai putine calorii de-a lungul zilei fata de cei care sar peste prima masa a zilei. O explicatie simpla ar fi ca cei care iau micul dejun nu mai simt foamea mai tarziu atat de puternic. Sfat: Majoritatea nu simte foamea dimineata sau nu le place cum ii face micul dejun sa se simta. Poti sa-ti antrenezi corpul sa simta foamea sau sa se bucure de micul dejun.
1. Savureaza fiecare imbucatura. Pe langa avantajul pentru digestie, sa faci pauza intre imbucaturi te ajuta sa-ti dai seama daca iti mai este foame sau daca te-ai saturat si sa te opresti. Sfat: Incepe prin a afla cat de repede mananci in present. Ai fi surprinsa sa afli ca micul tau dejun in fata computerului e gata in 5, cel mult 10 minute. Apoi, rezerva-ti mai mult timp pentru fiecare masa, cu scopul ca fiecare masa sa dureze cel putin 20 de minute.
2. Foloseste farfurii si castroane mai mici. Un studiu din 2006 publicat in American Journal of Preventive Medicine arata cum oamenii au tendinta sa-si puna mai multa mancare in farfurie si sa manance mai mult. 85 de nutritionisti au participat la studiu. Acestia au fost rugati sa-si puna inghetata in castronele de diferite dimensiuni pe care le aveau la dispozitie. Cei care au ales castroanele mai mari si-au pus cu 31% mai multa inghetata, iar cand au folosit o lingura mai mare si-au pus cu 14,5% mai multa. Sfat: Mananca din castroane si farfurii mai mici. Fara sa-ti dai seama iti vei pune mai putin si vei manca mai putin.
3. Portioneaza-ti mancarea. Cat de des ti se intampla sa mananci direct din punga de biscuiti sau chipsuri? Cum e posibil sat ii evidenta a ce mananci sau cat mananci daca nu masori? Sfat: Portioneaza-ti mancarea intr-un recipient mai mic ca sa stii exact cat mananci. Apoi indeparteaza-te de punga, ca sa nu fii tentata sa iti umpli din nou castronul. Savureaza fiecare imbucatura dintr-un castron mai mic.
4. Cunoaste-ti slabiciunile. Cu totii avem mancaruri carora nu le putem rezista, mancarea la care te gandesti chiar cand nu e prin apropiere. Poate nu o sa scapi niciodata de “vraja” pe care o are asupra ta, dar primul pas este sa recunosti. Sfat: Fa o lista cu slabiciunile tale culinare si locurile in care le gasesti. Gaseste solutii sa eviti aceste locuri, cum ar fi sa eviti aripa din supermarket unde se gasesc sau sa eviti colegul care te serveste cu gogosi. Tine-te de plan pana esti destul de puternica sa le rezisti.
5. Tine un jurnal culinar. Jurnalul este cel mai bun instrument de control al greutatii. Un studio recent arata ca cei care tin un jurnal cu ce mananca au slabit de doua ori mai mult decat cei care nu au facut acest lucru. Sa scrii despre ce si cat mananci te va incuraja in privinta alegerilor tale din timpul zilei. Sfat: Incepe sa-ti urmaresti caloriile. Chiar daca nu treci in jurnal toate caloriile, grasimile si carbohidratii, o simpla lista cu ce mananci va face diferenta.
6. Metoda farfuriei adecvate. De cele mai multe ori continutul farfuriei este invers portionat: portii mari de carne si carbohidrati si foarte putin legume. Daca farfuria ta pune legumele intr-un rol secundar, probabil consume prea multe calorii si iti afectezi eforturile de slabit. Sfat: Umple jumatate din farfurie cu legume, un sfert cu protein si un sfert cu cereale integrale.
7. Aduna proteinele. Studiile au aratat ca proteinele au un rol essential in reglarea consumului de hrana si a apetitului. Oamenii care consuma proteine se ingrasa la loc mult mai putin dupa o pierdere semnificativa in greutate. Proteinele te ajuta, de asemenea, sa ai sentimentul de satietate mai mult timp pentru ca dureaza mai mult digestia. Sfat: Concentreaza-te pe sursele slabe de protein precum fasolea, humusul, albusurile de ou, carnea slaba si produsele lactate cu continut scazut de grasimi.
8. Ia jumatate de portie la pachet. Portiile servite la restaurant te indeamna, de cele mai multe ori, sa mananci mai mult decat este necesar. O masa intreaga poate contine si 1.200 de calorii, asta inainte de desert. Chiar daca ai cele mai bune intentii sa mananci doar jumatate din portie, poate fi greu sa te opresti sau poti fi distrasa de cei cu care iei masa. Sfat: Roaga ospatarul sa-ti puna la pachet jumatate din portie inainte sa ti-o serveasca.
![]() |
9. Mananca micul dejun. Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Studiile arata ca cei care servesc micul dejun cunsuma mai putine calorii de-a lungul zilei fata de cei care sar peste prima masa a zilei. O explicatie simpla ar fi ca cei care iau micul dejun nu mai simt foamea mai tarziu atat de puternic. Sfat: Majoritatea nu simte foamea dimineata sau nu le place cum ii face micul dejun sa se simta. Poti sa-ti antrenezi corpul sa simta foamea sau sa se bucure de micul dejun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu