
Studii academice realizate incepand cu 2001 au aratat existenta unei legaturi intre o boala rara de plamani (numita bronchiolitis obliterans) si o aroma artificiala de unt numita diacetyl, aroma regasita pe lista de ingrediente a pop-corn-unului cu aroma deunt pentru microunde. Diacetilul a fost scos din unele variante ale popcornului pentru microunde , dar inlocuitorii diacetilului sunt la fel de nocivi
Am cautat in Moldova sa vad ce ingrediente sunt folosite in cazul popcornului pentru microunde si am gasit, fara sa caut in mod special, urmatoarea lista: porumb, ulei vegetal, sare iodata, aroma de unt.
Alte substante chimice continute de pop-corn-ul pentru microunde, cum ar fi acidul perfluorooctanoic , par a fi legate de probleme de infertilitate si cancer la ficat, testicule si pancreas. Studiile efectuate la UCLA arata ca microundele fac ca aceste substante chimice sa intre in popcornul pe care apoi le consumam, substante ce vor sta in organismul nostru ani de zile si se acumuleaza. Acidul perfluorooctanoic face parte din grupa acizilor carboxilici perfluorinati ce sunt folositi in fabricarea ambalajului pop-corn-ului pentru microunde.
Deasemenea, pop-corn-ul pentru microunde contine uleiuri hidrogenate , de tip margarina, implicate in probleme ale sistemului circulator .
Informatiile prezentate mai sus nu afirma ca pop-corn-ul clasic este sanatos sau mai bun, voi incerca sa scriu un articol si despre acest subiect in viitor. Pentru moment insa, cu ocazia acestui articol, am aflat ce ii ofer organismului meu in cazul in care aleg sa consum popcorn la microunde.
Si la final, cateva informatii nutritionale - per 100g popcorn clasic sau cu unt, la microunde:
- 528 kcal
- 8.69g proteine
- 30.00g grasimi
- 55.69g carbohidrati
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu